Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här

Jag accepterar

Kenneth Handberg

Kenneth Handberg, 44 år, kommunstyrelsens ordförande

Handberget, en plats långt bort på Lofoten i Norge. Det är därifrån min mammas släkt har sitt ursprung. Hon växte sedan upp i ett Norge som präglades av andra världskrigets vedermödor. Hon sökte och fick jobb som barnflicka i Karlskoga. Där träffade hon sedemera min far och blev kvar.

När jag och min kärlek gifte oss 2019 tog både vi och barnen Handberg som efternamn. Handberg blev något nytt och gemensamt för min familj och samtidigt en påminnelse om var jag kommer ifrån.

Jag, min bror och min syster växte upp med en mor som var starkt beroende av den svenska välfärden då hon redan i ung ålder drabbades av permanent sjukdom. Vi klarade oss bra tack vare ett starkt samhälle som skapade förutsättningar för henne och som säkrade intäkterna så det fanns mat på bordet.

I grundskolan blev jag uppmuntrad av min lärare att engagera mig i elevrådet. ”Du blir nog statsminister, Kenneth”, sa hon. Jag hade aldrig ombetts att utforska min egen förmåga eller reflektera över gemensamt beslutsfattande utan lärarens engagemang.  Jag fick med tiden chansen att studera och började arbeta som journalist innan mitt yrkesliv tog mig till vidare till bland annat Försvarsmakten och Hyresgästföreningen. började med fritidspolitik. Sedan ledde det ena till det andra.

Att bli kommunstyrelsens ordförande är inget jag har strävat efter i mitt liv. Jag är inte säker på att människor som väldigt gärna vill ha en sådan position ska ha dem. Det är ett hårt, krävande arbete där viljan att skapa gemensamma lösningar oftast är viktigare än den egna viljan, men samtidigt måste man vara väldigt bestämd. Mandatet i uppdraget är tydlig – mesta möjliga socialdemokratiska politik, men med tryggt samarbete med andra partier som gynnar Örebros utveckling.

Redan innan Coronapandemin, efter valet 2018 visste vi att det skulle bli hårda år framåt. När andelen unga och äldre ökar i befolkningen ökar behovet av att bygga ut välfärden. Att vi i Örebro de senaste åren satsat stort på att skapa bostäder för alla som vill studera och jobba här, ger oss bättre långsiktiga förutsättningar än många andra kommuner. Det kommer finnas en större bas av skatteintäkter i Örebro, jämfört med om vi inte ökat vår befolkning. Men den ekonomiska utmaningen på kort sikt förstärks när befolkningsökningen är stor.

Socialdemokraternas kärna är att skapa et starkt välfärdssamhälle, minska klyftor i samhället och skapa förutsättningar för jobb och hållbar utveckling. Det gäller i goda, såväl som tuffa tider. Därför väljer vi Socialdemokrater alltid att prioritera skola, vård och omsorg före skattesänkningar. Därför väljer vi att satsa på ett attraktivt Örebro, för att fler goda krafter ska vilja vara med på den gemensamma framtidsresan.

Att driva välfärdspolitik är inte att komma med snärtiga utspel. Det är mer som ett långt cykellopp där ett lag av cyklister samarbetar. Jag tycker om att titta på cykel på tv. Jag tycker en klunga cyklister i ett etapplopp är en god illustration över hur politiken fungerar. Ibland är det glödhet spurt. Ibland är det extremt utmanande uppförsbackar. Men den som vinner etapploppet sammanlagt är den som har förmågan att tänka framåt, spara krafter och veta när det är dags att ta i. Socialdemokraterna ska vara det långsiktiga, trygga laget i den politiska klungan. Kom med du också. Nya krafter är varmt välkomna.

facebook Twitter Email