Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här

Jag accepterar
Bild på rådhuset med Ukrainas flagga vajande i vinden. Med texten samverkan mellan kommunen och civila samhället gällande flyktingmottagandet i Örebro. Socialdemokraternas logga.

Samverkan mellan kommunen och civila samhället gällande flyktingmottagande för ukrainska flyktingar i Örebro kommun

Igår höll kommunen en informationsträff om flyktingmottagande i Örebro kommun för föreningar och organisationer i det civila samhället. Syftet med träffen var att ge information till frivillig-organisationerna, men också att ha en dialog för att få till ett gott samarbete kring flyktingmottagandet med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.

På grund av situationen i Ukraina har EU aktiverat massflyktsdirektivet för första gången någonsin. Det innebär att en hel del fortfarande är oklart på lokal nivå och därför är behovet av information och dialog extra viktigt.

Vi ser att frivillig-organisationer och privatpersoner den senaste månaden har växlat upp och gjort stor skillnad för de flyktingar som redan kommit till Örebro kommun. Inom kommunen pågår omfattande arbete för att lösa olika praktiska frågor som är kopplade till bland annat evakueringsboenden, skola och barnomsorg. Vi ser att ett gott samarbete och en god samverkan mellan kommunen och civilsamhället är en viktig del i att klara utmaningarna med att ta hand om flyktingarna och ge dem det bästa bemötandet.

Processen för flyktingar som kommer med anledning av massflyktsdirektivet ser inte likadan ut som den gör för asylsökande. Det innebär till exempel att Migrationsverket har ett större ansvar jämfört med kommunerna, så som lagstiftningen ser ut idag.

Flera organisationer och föreningar som till exempel Röda Korset och Stadsmissionen deltog under gårdagens träff i Föreningarnas hus, där även representanter från Socialtjänsten och andra förvaltningar deltog. Representanter från studieförbunden meddelade att de redan är igång med svensk-undervisning och kan skala upp ännu mer.

– När samhället prövas är det viktigt att alla delar bidrar och hjälper till. Civilsamhället genom föreningarna och församlingarna spelar en mycket viktig roll, men för att det ska bli så bra som möjligt behöver arbetet samordnas. Min bild är att det finns en gemensam vilja att hjälpa och stötta varandra, säger John Johansson (S), Kommunstyrelsens ordförande.

Under kvällen lyftes också risken för att flyktingarna ska hamna i kontakt med personer som har oärliga avsikter till exempel trafficking och människohandel. Därför påtalades vikten av ett ordnat och samlat mottagande från både myndigheternas håll och det civila samhället. I vissa fall har även de olika organisationerna gått ihop för att ha en samlad ingång.

facebook Twitter Email